USTA ŞAİRİMİZ CAN YÜCEL’İ ÖLÜMÜNÜN 21.’İNCİ YILINDA SEVGİ VE ÖZLEMLE ANIYORUZ…
İzmir’de 73 yaşında hayata veda eden usta şairimiz Can Yücel 12 ağustos 1999’da yaşmın kaybetmişti.
Çok sayıda şiire imzasını atan unutulmaz şairimiz ölümünden yirmi dört yıl geçmesine rağmen şiirleri ilk günkü heyecanla okunmaya devam ediyor.
İstanbul Kumkapı’da 31 Ağustos 1926 yılında dünyaya gelen şairimizin şiirleri ve çevirileri taşlama ve kullandığı yalın dili ile toplumsal duyarlılığın sembolü haline gelmiş durumda. Şiirimize getirdiği yeni buluşlarla tüm edebiyat çevreleri tarafından da ağırlığı tartışmasız olarak kabul edilmiştir.
21 Ağustos 1926’da İstanbul Kumkapı’da dünyaya gelen Can Yücel taşlama ve toplumsal duyarlılığın ağır bastığı şiirlerinde kullandığı yalın dili ve buluşlarıyla edebiyatseverlerin dikkatini çekti.
Bir çok şiiri de bestelenen usta şairimiz Çin Komünist Partisi Başkanı Mao Zedong’dan çeviriler yaptığı gerekçesiyle 12 Mart 1971’de 15 yıl hapse mahkûm olmuş, 1974’deki genel afla hapisten çıkmıştı.
Can Yücel’in 12 Eylül 1980 sonrasında kaleme aldığı “Rengahenk” isimli kitabı, müstehcen olduğu iddiasıyla toplatıldı. 1998’de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e hakaret ettiği gerekçesiyle Ankara 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Yücel, bir yıl iki ay hapis cezasına mahkûm edilirken, Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu hükmü, “cezanın ertelenmesi gerektiği” görüşüyle bozdu.
Dönemin başbakanının Nazım Hikmet ile ilgili bir cümlesine verdiği cevap ve ayrıca yine mahkemelerde yaptığı savunma dillere destandır.
Saygıyla,
Sevgi Duvarı / Can Yücel
“Baktım gökte kırmızı bir uçakBol çelik bol yıldız bol insanBir gece Sevgi Duvarını aştıkDüştüğüm yer öyle açık öyle seçik kiBaşucumda bi sen varsın bi de evrenSaymıyorum ölüp ölüp dirilttiklerimiYalnızlığım benim çoğul türkülerimNe kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi”