Gelecek, Saadet ve DEVA’dan çatı parti formülü…
Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, Meclis’te “ortak grup kurma” hedefi doğrultusunda gündeme gelen “çatı parti” formülü için yeniden masada. Grubu olmayan ve bağımsız milletvekillerinin da yer alması planlanan çatı parti formülü en az 40 kişilik bir Meclis grubu oluşturulmasını amaçlıyor.
Tam bu süreçte, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun “Ruhum AK Parti’den hiç kopmadı” şeklinde açıklamasını Sosyal medya ve siyasi kulislerde “AKP’ye dönüş için göz kırpma” olarak yorumlandı.
Gelecek Partisi kaynakları bu iddialara tepki gösterirken, Davutoğlu’nun bu açıklamayı “iktidarın Suriye politikası bağlamında yaptığını düşünüyor. 2023 genel ve cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde CHP öncülüğündeki Altılı Masa’da bulunan ve CHP listelerinden aday gösterilen DEVA Partisi 15, Gelecek ve Saadet Partisi 10’ar, Demokrat Parti ise üç milletvekili çıkarmıştı. Altılı masa dağılınca Gelecek ve DEVA Partisi, Meclis’te ortak grup kurmak için çalışma yürütse de çabalar sonuçsuz kaldı ve Gelecek ve Saadet partisi, Meclis’te Saadet çatısı altında 6. Grup için bir araya geldi.
Demokrat Parti’nin de üç milletvekiliyle destek vermesi düşünülen çatı parti formülüyle ilgili 1,5 yıl boyunca yapılan görüşmeler sonuçsuz kaldı. Demokrat Parti bu oluşumda yer almayacağını belirtince üç parti tekrar “çatı parti” formülü için masaya oturdu. Görüşmelerde son aşamaya da gelindiği, “çatı parti”nin temelini Saadet, Gelecek ve DEVA Partisi’nin oluşturacağı, partiler kurumsal kimliğini korurken her partinin milletvekilinin Meclis’te yeni kurulacak bir partinin çatısı altında temsil edileceği gelen bilgiler arasında.
Gelecek Partisi milletvekilleri Meclis ‘de “Saadet Partisi grubu” altında temsil ediliyor. Yeni kurulacak “çatı parti” için de benzer bir formül uygulanacak. “çatı parti” formülünün amacı hiçbir partinin başka bir partinin kurumsal kimliği altında temsil edilmek istenmemesi temelinde. Kurulacak çatı partide 31 Mart yerel seçimlerinden 3.’üncü çıkan Yeniden Refah Partisi de bir milletvekili mecliste temsili için anlaşma sağlandı. Demokrat Parti’den ayrılan bağımsız milletvekilleri Cemal Enginyurt ile Salih Uzun da uzlaşma sağlanırsa, çatı partide yer alacak. Kurulacak oluşum parti adı altında değil, platform adı ile nitelendirilecek. Üç siyasi parti “çatı formülünde uzlaştığı, “ortak hedefler” konusunda görüş farklılığının giderilmesine dönük çalışmaların devam ettiği kulislerden yayılan bilgiler arasında.
Tüm bu çalışmalar sürerken Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu’nun memleketi Konya’da yaptığı “Ruh bakımından AK Parti’den hiç kopmadım. Geçmişe dönük olarak herhangi bir hesabın peşinde değilim. Herkese el uzatıyorum, muhalefetiyle, iktidarıyla. Kim bizimle görüşmek isterse kapımız açık” açıklaması manidar.