

TÜSİAD yöneticilerine 5 yıl 3 aya kadar hapis…
TÜSİAD) Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’a genel kurulda yaptıkları konuşmalar nedeniyle dava açıldı.
“Basın yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yaymakla” suçlanan Aras ve Turan’ın 5 yıl 3 aya kadar hapsi isteniyor. İki yönetici geçen ayki konuşmalarının ardından savcılığa ifadeye götürülmüş ve haklarında yurt dışı çıkış yasağı getirilmişti. Aras ve Turan hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla bir soruşturma daha yürütülüyor
Turan’a 13 Şubat’taki dernek genel kurulunda yaptıkları konuşmada, bazı soruşturma ve kovuşturmalar hakkında “yargıyı telkin ve yönlendirme içerikli ifadeler kullandığı” suçlaması yöneltildi. Turan’ın ifadelerinin “gerçeğe aykırı ve kamu barışını bozmaya elverişli” nitelikte olduğu iddia edilmişti.
14 Şubat’ta benzer suçlamalarla hakkında soruşturma başlatılan TÜSİAD YİK Başkanı Aras ile Turan’ın savcılıkta ifadelerinin alınması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesine talimat verilmişti. Bunun üzerine Turan ile Aras, ifadelerinin alınması için İstanbul Adliyesine götürülmüştü. İki yönetici yurt dışı yasağı şartıyla 20 Şubat’ta serbest bırakıldı.
Savcılığın soruşturma başlattığı çıkışla ilgili 19 Şubat’ta ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dernek yönetiminin haddini aştığını söyledi. Erdoğan, TÜSİAD’ın eski Türkiye’de siyaseti dizayn eden bir dernek olduğunu, eski sistemi geri getirmeye kimsenin gücü yetmeyecektir” dedi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise TÜSİAD yöneticileri hakkındaki soruşturmanın Erdoğan’ın bu sözlerinin ardından başlatıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. TGRT Haber’e konuşan Bakan Tunç, “Soruşturma Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra başlamadı, öncesinde başlamıştı. İfade alma düne denk geldi. Dolayısıyla orada bir gözaltı yok, ifadeye çağrıldılar” dedi.
TÜSİAD yöneticilerinin “polis nezaretinde ifadeye götürülmesine” ve yurt dışına çıkış yasağı kararı verilmesine tepki gösteren CHP Genel Başkanı Özgür Özel;
”Bu sürecin “demokrasi ve hukuk ortamının nasıl çürütüldüğünün yeni bir göstergesi i olduğunu, İktidar açıkça, ‘beni eleştiren, sesini çıkaran yanar’ diyerek tüm toplumu tehdit etmektedir
Dernek yönetimi, YİK Başkanı Başkan Ömer Aras hakkında başlatılan soruşturma üzerine açıklama yapmıştı. TÜSİAD söz konusu değerlendirmelerin “katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde” yapıldığını savundu. Açıklamada, tarafsız ve bağımsız bir duruşla “ülkenin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuların” gündeme alındığı ifade edildi.
TÜSİAD açıklamasında “Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir” denildi. Açıklamada, “Ülkemizi ileri taşıyacak ortak hedeflerimize bilgi, deneyim ve önerilerimizle katkıda bulunmak, ülkemize karşı sorumluluğumuzdur” ifadeleri de yer alıyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Mehmet Ömer Arif Aras hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeğe aykırı bilgiyi alenen yayma suçlarından” soruşturma başlatıldığı ifade edilmişti.
Açıklamada Aras’ın “bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikli sözler” sarf ettiği iddia edilmişti.
TÜSİAD’ın 13 Şubat’taki genel kurulunda, hükümetin ekonomi başta olmak üzere güncel politikalarını eleştirilmiş, son dönemde yaşanan tutuklamalar, ihraç edilen teğmenler, Kartalkaya yangını, İliç madeninde toprak kayması ve depremler gibi kamuoyunda ihmal şüphesiyle gündeme gelen olaylara ve küresel gelişmelere geniş yelpazede konular yer almıştı. Hukukun üstünlüğüne vurgu yapan TÜSİAD yöneticileri, enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmanın giderek zorlaştığını söylemişti.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç;
“Sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklaması elbette demokratik bir hak olmakla birlikte, yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır”
diyerek tepkisini iletti.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan;
“yeni yasal düzenlemelerle, kamu görevlilerinin Devlet Denetleme Kurulu tarafından görevden alınmasının ve TMSF’nin şirketlere kayyum olarak atanmasının mümkün olduğunu,
Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay. Kadın cinayetlerinin de, çocuk tacizlerinin de sonu gelmiyor” diyen Turan, tüm bu sorunların arkasında “hukuka olan güvenin sarsılması
Ekonomi politikaları konusunda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in programına destek verseler de ekonomide “her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz
Enflasyonla mücadelenin hem girişimciler hem çalışanlar için maliyetine katlanmak zorlaşıyor” diyen Turan, “Sanayici çok zorlanıyor. İhracatçı kan ağlıyor. İthalatın cazibesi artıyor.
İklim değişikliği ve teknolojik yenilikler olmak üzere dünyadaki değişimi “yakalayamıyoruz” diyen TÜSİAD Başkanı, “bir an önce” enflasyonla mücadelede kalıcı başarıyı sağlama çağrısı yaptı.
Ömer Aras TÜSİAD genel kurulunda yaptığı konuşmada,
”Son dönemlerde politik hayatta olağanüstü olayların yaşandığını belirterek, “Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyım atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor Birçok sanatçının menajerliğini yapan bir iş kadını hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında, yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor
6 Şubat depremleri ve Kartalkaya yangını konusunda da yeterli denetimin olmaması ve “sistem bozukluğu” eleştirisini getirdikten sonra, “Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir” ifadesini kullanmıştı.