reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

AH GÜZEL İSTANBUL…

Yayınlanma Tarihi : Google News
reklam

AH GÜZEL İSTANBUL

Cumhuriyetin 50. yılı kutlamaları nedeniyle (1973), kutlama komitesi 20 sanatçıdan İstanbul’u anlatan heykeller yapmalarını istedi. İstanbul’un çeşitli yerlerine konulacak heykellerin teklif edildiği grubun içinde Heykeltıraş Gürdal Duyar (1935-2004) da bulunuyordu.

Gürdal Duyar Ah Güzel İstanbul heykelini yaptı. Eserinde İstanbul’u bir kadın şeklinde tanımladı. Aynı zamanda İstanbul’un kutsallığını, havasını ve efsanelerini ifade eden eseri Mart 1974’te komite tarafından Karaköy Meydanına hakim Bankalar ve Kemeraltı Caddelerinin kesiştiği yere dikildi.

Ah Güzel İstanbul heykeli müstehcen olduğu gerekçesiyle  Karaköy’den Yıldız Parkı’na (Beşiktaş) sürgüne gönderildi.

Daha sonra hükümetin koalisyon ortağı MSP müstehcen olduğu gerekçesiyle heykelin kaldırılmasını istedi. (Necmettin Erbakan; ”Heykel derhal sökülmelidir” dedi.)

Tartışmaların büyümesi üzerine, Ah Güzel İstanbul heykeli bir gece yarısı balyoz ve çekiç darbeleri ile yerinden söküldü. Yıldız Parkı’nda ücra bir köşeye konuldu.

Ah Güzel İstanbul2017’de ise heykelin yanında bulunan çocuk parkına gelen ailelerin şikayeti üzerine heykel çitle çevrildi. Vatandaşlardan gelen tepkiler nedeniyle heykelin etrafındaki çit kaldırıldı.

Heykel 50 yıldır sürgünde. Yıldız Parkı’nda gözlerden uzak ve yalnız durmaya devam ediyor.

Ne yazık ki sanatçı eserinin bir gün özgürlüğe kavuştuğunu göremeden yaşamını kaybetti (2004).

Umarız ve dileriz ki bir gün heykel özgürlüğüne ve Karaköy Meydanı’ndaki önceki yerine kavuşur.

Nurhan Özgel

http://tanvakti.com

reklam