

İmamoğlu muhalefet turuna çıkacak.
Dağılan muhalefet İmamoğlu’nun adaylığında bir araya gelebilir mi?
Cumhurbaşkanı adayını 23 Mart’ta parti üyelerinin katılımıyla yapılacak önseçimde belirlemeye hazırlanan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, başta eski ittifak ortakları olmak üzere muhalefet partileri ile bir süredir görüşmeler yapıyor.
Kamuoyuna daha çok “iade-i ziyaret, nezaket ziyareti” olarak söylenen bu görüşmeler daha çok CHP’nin adayı olmaya hazırlanan Ekrem İmamoğlu’na destek arayışı olarak değerlendiriliyor.
CHP Genel Merkezi’nde adaylık kararıyla ilgili duyuru yapması beklenen İmamoğlu, önseçimden sonra muhalefet partilerini ziyaret etmeyi planlanıyor.
CHP’de 23 Mart’ta cumhurbaşkanı adayının belirleneceği önseçim hazırlıkları devam ederken tek aday olarak önseçime girecek İmamoğlu ve ekibi de kampanya süreciyle ilgili çalışmalara devam ediyor.
İmamoğlu, bugün CHP Genel Merkez’inde düzenlenecek etkinlikle partililere hitap ederek adaylığının gerekçelerini duyuracak.
CHP yönetimi ise İmamoğlu’na ve partiye yönelik soruşturma ve davaların yanında seçimlerde İmamoğlu’na destek için başta eski ittifak ortakları olmak üzere muhalefetle diyaloğu güçlendirme için yol arıyor.
CHP Lideri Özgür Özel, şubat ayında Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve hafta başında da İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşmelerde bulundu.
Özel, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın tutuklanmasından sonra Çağlayan adliyesine gitmiş, açıklamalarıyla da destek vermişti.
Özel Emek Partisi’ni ziyaret edecek. Özel’in eski ittifak ortaklarıyla “buzları eritme” girişimi olarak da yorumlanan bu ziyaretler, “nezaket ziyareti” veya “iade-i ziyaret” kapsamında yapılıyor.
Görüşmelerde Özel, muhalefet partilerinin eleştirilerine neden olan cumhurbaşkanı adayını erken açıklama, önseçim kararının gerekçelerini muhalefet liderlerine iletti. Özel’in ayrıca, aday göstermeye hazırlandıkları İmamoğlu’na hem hakkındaki yargısal süreçler hem de adaylık noktasında destek için nabız yokladı.
CHP kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, önseçim sonrası İmamoğlu muhalefet partisi liderlerini ziyaret edecek. Bir CHP yöneticisi, aday konusunda, parti içi konsolidasyon kadar, muhalefetin ortak hareket etmesinin önemine dikkat çekti. Demokrasi güçlerini bir arada tutmak da bizim görevimiz. Önseçim süreci bittikten sonra İmamoğlu da bu turları yapacak. Sadece CHP’nin değil, milletin adayı olmaya çalışıyor. Çünkü bu CHP meselesi değil, memleket meselesi. O nedenle bütün muhalefeti bir arada tutmaya, birlikte davranmaya davet ediyoruz. Genel başkanın ziyaretleri de bu amaca yönelik dedi.
CHP’nin aday belirlemek için yapacağı önseçimin engellenmek istendiğini belirten parti yöneticilerine göre bu baskılar seçmende ters etki yaratıyor.
İmamoğlu’nun oy oranının son 3 ayda yükseldiği ve hatta ilk turda seçimi kazanacak orana ulaştığını iddia eden parti kurmayları, “İstedikleri kadar engellemeye çalışsınlar, önseçimi her koşulda yapacağız ve İmamoğlu’nu adaylaştıracağız dediler.
CHP kaynakları, Özel’in başta İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu olmak üzere muhalefet partileri ile ziyaretlerden olumlu izlenimlerle döndüğünü aktardı.
Özel’in ziyaret ettiği eski ittifak ortağı muhalefet partilerinin büyük bölümü aday açıklanmasını erken buluyor, bazı muhalefet partileri de önseçim kararıyla Mansur Yavaş’ın adaylık yarışından dışlandığını ve bunun da yanlış olduğunu iddia ediyorlar.
Kulislere yansıyan bilgilere göre, kayyum ve diğer hukuk dışı uygulamalara karşı birlikte hareket edilmesi konusunda uzlaşmaya varılsa da, CHP adayını destekleme konusunda hiçbir parti şimdiden kendilerini bağlayacak bir söz söylemedi.
İYİ Parti kaynaklarına göre, CHP’nin geçen hafta randevu talep ettiği Müsavat Dervişoğlu, görüşmenin kapsamının “erken seçim ve adaylık tartışmalarıyla sınırlı kalmaması” için program, Özel’e “iade-i ziyaret” olarak planlandı.
Bu görüşmede Özel, Türkiye’nin ağır ekonomik koşulları nedeniyle erken seçim koşullarının oluştuğunu, bu nedenle de harekete geçip adaylarını erken belirleme kararı aldıklarını ve önseçim takvimi hakkında bilgi verdi.
Dervişoğlu ise iktidarın erken seçime yanaşmayacağını ve bu nedenle şimdiden CHP’nin aday belirlemesinin doğru bulmadığını iletti.
Erdoğan’ın anayasaya göre yeniden aday olamayacağına dikkat çeken Dervişoğlu, “Erken seçim Erdoğan’ın işine gelir, ona yeniden adaylık yolunu açmış oluyorsunuz” dedi.
İki genel başkan, gerek hukuk dışı uygulamalar ve ilerleyen süreçte de iktidarı değiştirme konusunda muhalefetin birlikte hareket etmesi konusunda görüş birliğine vardı.
DEVA Partisi de CHP’nin adayını erken belirlediği görüşünde. Parti kaynakları, Özel’in ziyaretinde, hakkındaki soruşturmalar nedeniyle erken adaylık açıklamasının İmamoğlu’na “koruma zırhı” sağlamaya dönük bir hamle olduğu izlenimi edindiklerini belirttiler.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, geçtiğimiz günlerde partisinin cumhurbaşkanı adayı olacağını açıklamıştı.
Muhalefetin birlikte hareket etmesi konusunda bir görüş ayrılığı olmadığını belirten bir parti yöneticisi, “Bizim adayımız belli. İlk turda herkes kendi adayıyla yarışır, ikinci tura hangi muhalefet adayı kalırsa, o aday desteklenir. Bunda bir sıkıntı olmaz” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da aday olmak istediğine dikkat çeken parti yöneticileri, Babacan’ın görüşmede, “CHP önce kendi içinde homojen bir yapıya kavuşmalı ve süreç biraz daha netleşmeli” mesajını iletti.
2023 seçimlerinden dağılan muhalefet bloğunda bir başka rahatsızlık CHP’nin, muhalefetten milletvekili transferleri. Gerek Dervişoğlu, gerekse DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan görüşmelerde bu rahatsızlıklarını iletti. CHP yönetimi, muhalefetten milletvekili transferi için özel bir çaba harcamadıklarını, gelmek isteyenlere kapılarını açtıklarını savunuyor. Ancak CHP’nin yeni başlayan diyalog sürecini ve bu konudaki gelen eleştirileri de dikkate alarak, bu konuda “frene basacağı” kulislerde konuşuluyor.