

Almanya’da seçimleri Muhafazakar CDU/CSU kazandı.
Aşırı sağcı AfD ikinci sırada.
Pazar günü Almanya’da yapılan erken genel seçimi ilk sonuçlara göre muhafazakar Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) kazandı.
Hiçbir parti Parlamento’da çoğunluğu sağlayamadı. Ülkede tekrar koalisyon hükümeti kurulacak. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi ilk kez ikinci sırada.
Partilerin aldıkları oy oranları:
CDU/CSU – % 28,6
AfD – % 20,8
SPD – % 16,4
Yeşiller – % 11,6
Sol Parti – % 8,8
BSW – % 4.97
FDP – % 4,3
Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyera eyaletindeki ortağı (CSU), böylece Almanya’da yaklaşık 4 sene sonra yeniden iktidara geliyor.
Resmi sonuçlar pazartesi günü açıklanacak.
CDU lideri Friedrich Merz’in Almanya’nın yeni başbakanı olması tahmin ediliyor. Almanya’da koalisyon pazarlıkları zorlu geçecek gibi.
Seçimlerde oy kullanan 59 milyon 200 bin seçmen.
AfD’nin ciddi oy oranlarına ulaşması, geleneksel merkez sağ ve merkez sol partilerin gerilemesi siyasi dengeleri alt üst etti. Sandıktan nasıl bir koalisyon çıkacağı konusunda hala belirsizlik var.
Seçim kampanyasının başını çeken konular ekonomi, göç ve güvenlik
Friedrich Merz’in lideri olduğu CDU ve ortağı CSU’nun, en azından bir başka partiyle, büyük olasılıkla da Başbakan Olaf Scholz’un lideri olduğu Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon hükümeti kurması gerekecek.
Merz, AfD ile bir koalisyon kurmayacağını açıklamış ancak aşırı sağcı parti ile yakınlaştığı şeklinde eleştirilere yapılmıştı. Merz, seçim sonrasında Berlin’deki CDU Genel Merkezi’nde sahneye çıktığında alkışlarla karşılandı. CSU lideri Markus Söder’i de yanına alan Merz, seçmenlere güvenleri için teşekkür etti.
“Federal Meclis seçimlerini kazandık” dedi. Partisi için “tarihi bir seçim gecesi” olduğunu söyleyen Merz, CDU ve Bavyera’daki kardeş partileri CSU’nun “birlikte çok iyi çalıştıklarını ve bu seçim için çok iyi hazırlandıklarını” söyledi. “Şimdi önümüzdeki sorumluluğun farkındayız. Hızlı şekilde hareket etme kabiliyetimizi yeniden kazanmamız gerek. Böylece ülkede doğru olanı yapabileceğimizi, Avrupa’da bir kez daha var olabileceğimizi göstereceğiz. Dünya da Almanya’nın yeniden güvenilir şekilde yönetildiğini görebilecek”
dedi.
Almanya’nın yeni başbakanını dünya siyasetini etkileyebilecek önemli kararlar bekliyor. Yeni hükümet orduya daha fazla bütçe ayrılması için baskı altında. Almanya Ukrayna’ya en fazla askeri yardım sağlayan ikinci ülke. Bir sonraki hükümet, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i “diktatör” olarak nitelendiren ve Rusya’ya karşı oluşturulan Batı bloğunu delen bir ABD başkanıyla karşı karşıya gelme olasılığı büyük. Alman siyasi liderleri AfD’nin başbakan adayı Alice Weidel ile görüşen ve aşırı sağla ittifak yapmama anlayışına son verilmesi çağrısında bulunan ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’ın tutumu karşısında şaşkınlığa uğradı.
Almanya’da aşırı sağ ile ittifak, ülkenin Nazi geçmişinden ötürü bir tabu olarak görülüyor ve “güvenlik duvarı” olarak adlandırılıyor.
Merz, geçen ay parlamentoda AfD tarafından desteklendiğinde, bu tabuyu yıkmak ve aşırı sağa göz kırpmakla suçlanmıştı.
Sığınmacılar için aile birleşimini sonlandırmayı ve polisin sınır dışı kararlarında yetkilerini artırmayı öngören yasa tasarısıyla puan toplamak isteyen Merz, bu konuda AfD’den de destek almıştı. Alman Federal Meclisi’ndeki hararetli tartışmaların ardından yapılan oylamada Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) sunduğu tasarı, 338 oya karşı, 350 oyla reddedilmişti.
Almanya’da seçimlerde Federal Meclis’te 630 sandalye için 4 bin 506 aday ve 29 siyasi parti yarıştı.
Seçimden önce siyasi partiler başbakan adaylarını ilan ediyor. Ancak seçmenler, genel seçimlerde aslında doğrudan başbakana oy vermiyor. Seçmenler oylarıyla Federal Meclis’e gidecek milletvekillerini seçiyor. Sandık başına giden her seçmen iki tercih yapıyor. Seçim pusulasındaki “birinci oy” ile seçmen doğrudan kendi seçim bölgesindeki bir adaya oyunu veriyor, “İkinci oy” seçmene istediği bir siyasi partiye oy verme olanağı tanıyor.
Başbakanı Federal Meclis seçiyor.
Seçimlerden birinci parti çıkan partinin başbakan adayı, koalisyon ortağı ya da ortaklarıyla yürütülen müzakerelerde uzlaşı sağlaması halinde, daha çok törensel bir rolü olan cumhurbaşkanı bu adayı meclise öneriyor.
Meclisteki oylamada mutlak çoğunluğun oylarını alması halinde başbakan yemin ederek görevine başlıyor. Ancak bu süreç uzayabiliyor. Özellikle koalisyon görüşmeleri haftalar hatta aylar sürebiliyor.