87 milyon nüfuslu ve 61 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu İran’da halk, Parlamento ve Uzmanlar Meclisi seçimi için sandık başına gitti.
Ekonomik, siyasi ve sosyal sorunlar, insan hakları ihlalleri, idamlar ve yaptırımlar nedeniyle rejime yönelik hoşnutsuzluğun yüksek olduğu ülkede seçimlere katılımın düşük olacağı tahmin ediliyor.
Milletvekili seçimlerinin dört yılda bir, Uzmanlar Meclisi seçimlerinin de sekiz yılda bir gerçekleştirildiği ülkede, halk, seçimde, milletvekillerinin yanı sıra Uzmanlar Meclisi’ olarak bilinen ve dini lideri atamak ve görevden almak gibi görevleri bulunan dini organın 88 üyesini belirleyecek.
Yönetim ise, Mahsa Amini’nin 2022 yılında gözaltında ölümüyle başlayan ve aylarca süren protestolardan sonra meşruiyetini güçlendirmek için destek arayışında.
İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 90 üyeli Meclis için 15 binden fazla aday başvuruda bulundu.
Seçime 103 ulusal ve yerel parti katılıyor.
Reformistler, eski Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad’ın ikinci dönem için tekrar seçilmesine itiraz etmiş ve 2009 yılında siyasi ana akımdan uzaklaştırılmıştı. Bu seçimlerde hiçbir aday listesini desteklemiyorlar.
1 Mart seçimlerinde sertlik yanlısı muhafazakar ve merkezci grup olmak üzere iki grup arasında çeşitli koalisyonlar oluştu. Bu gruplardan Devrim Muhafızları ve onlara bağlı Besiç milislerinin eski üyeleri ile Dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e sadık diğer kişilerden oluşan en büyük sertlik yanlısı grubun Parlamentoda hakimiyetini sürdürmesi bekleniyor. Bu partiler arasında ‘İslam Devrimine Adanmışlar ve Yol Arayanlar’, ‘İslam Devrimi İstikrar Cephesi’, ‘İslami Koalisyon Partisi’ ve ‘Muharip Din Adamları Birliği’ gibi partiler yer alıyor.
Ülkede enflasyonun yüzde 50’lerde; işsizlik, genç İranlılar arasında yüzde 20 civarında…
Oy pusulaları çoğunlukla elle sayılacak, bu yüzden kesin sonuçlar üç gün sonra açıklanacak. Seçim tahminlerine göre sertlik yanlılarının parlamentodaki hakimiyetlerini sürdüreceği yönünde.