

8 Mart Dünya Kadınlar Günü…
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl bir çok ülkede çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kadınlar hak, eşitlik, özgürlük ve dayanışma mücadelesi için yürüyüş ve mitinglere katılıyor.
8 Mart 1857’de ABD’nin New York şehrinde daha iyi çalışma koşulları için bir tekstil fabrikasında greve başlayan 40,000 dokuma işçisine saldıran polis onları fabrikaya kilitlemiş ve çıkan yangında, fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayan çoğu kadın 129 işçi yaşamını kaybetmişti. Ölenlerin cenaze törenine 100 binden fazla kişi katılmıştı.
26-27 Ağustos 1910’da Danimarka’nın Kopenhag kentinde yapılan 2’nci Enternasyonal’e bağlı Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi delegeleri Clara Zetkin, Kate Duncker’in her yıl ‘Kadınlar Günü’ düzenlenmesi önerisi oybirliğiyle kabul edildi.
8 Mart 1908’de New York’ta çoğunluğu sosyalist kadın işçilerin önderliğinde sendikal haklar ve kadınlara oy hakkı istemiyle miting düzenlendi. Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etti.
1911 yılında Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de düzenlenen etkinliklerle 8 Mart kutlanmaya başladı.
1917′ yılında, Rus emekçi kadınlar “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla sokaklara çıkmış, eylemlerin dördüncü günü Rus Çarı tahttan indirilmişti. Kurulan geçici hükümet tarafından kadınlara seçme hakkı verildi.
Rusya’daki kadın eylemleri Jülyen takvimine göre 23 Şubat’ta başladı. Miladi (Gregoryen) takvime göre bu tarih 8 Mart’a denk geliyordu.
Pek çok ülkede Dünya Kadınlar Günü resmi tatil.
Çin’de birçok kadın, Devlet Konseyi’nin tavsiyesi üzerine 8 Mart’ta yarım gün çalışıyor.
Türkiye’de resmi tatil olmayan 8 Mart, ülke genelinde kadınlar tarafından yürüyüşlerle ve mitinglerle kutlanıyor. Bu kutlamalar ve yürüyüşlerde kadınlar bir çok engelleme ve polis müdahalesine maruz kalıyor..
Türkiye’de 2023 yılında 315 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 248 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.
İtalya’da La Festa della Donna olarak adlandırılan Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara mimoza çiçeği hediye etme geleneği 2. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Roma’da başladı.
Dünya genelinde hala kadınların adalet, eşitlik, hak ve özgürlük mücadelesi devam ediyor.
Afganistan’da kadınların eğitim hakkı engelleniyor. Ülkede ilkokul yaşından büyük kız çocuklarının eğitim alması yasak.
2023’te Peru’da dünyanın dört bir yanından yüzlerce kadın, hakları için sokaklara döküldü Geçen yıl Afganistan, İran, Ukrayna ve ABD’de kadınlar, hakları için mücadele etti.
İsrail ve Filistin topraklarındaki çatışmalarda çok sayıda kadın şiddetle karşı karşıya kaldı. İsrail askerlerinin Gazze’de kadınlara ve kız çocuklarına tecavüz etmesi gibi bölgede insan hakları ihlalleri yapılıyor. 7 Ekim’de Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları sırasında kadınlara tecavüz edildiğine, cinsel şiddet uygulandığına ve sakatlandıklarına dair kanıtlar bulundu.
Eylül 2022’de İran’da kadınların başörtüsü takmalarını gerektiren katı kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Mahsa Amini ahlak polisi tarafından gözaltında öldürüldü. İran’da pek çok kadın başörtüsü takmamak için mücadele ediyor. Nobel Barış Ödülü alan Narges Mohammadi uzun hapis cezası aldı.
Sudan’daki Sudan Silahlı Kuvvetleri ile Hızlı Destek Güçleri arasında devam eden çatışmalardan kaçarak komşu ülkelere sığınan 1,2 milyondan fazla insanın 10’da 9’a yakını kadın ve çocuklardan oluşuyor. Kadınlar ve kız çocukları RSF tarafından kontrol edilen bölgelerde kaçırılıp tecavüze uğruyor, evlenmeye zorlanıyor ve fidye için alıkonuluyor.
Meksika, 2023 yılında kürtaj kısıtlamalarını gevşeten Latin Amerika ülkeleri listesine katıldı Türkiye’de kadınların evlendikten sonra kendi soyadını taşıması Nisan 2023 tarihinde uygulanmaya başladı.
Her üç kadından birinin internette şiddete maruz kaldığı Arjantin’de internette cinsiyete dayalı şiddeti önlemeyi ve failleri sorumlu tutmayı amaçlayan yasa Ekim 2023 tarihinde onaylandı.
Meksika’da Eylül ayında kürtaj suç olmaktan çıkarılırken, Fransa’da kürtajın anayasal bir hak olmasını öngören tasarı parlamentoda onaylandı.