reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

ABD’li yazar Paul Auster hayatını kaybetti…

Yayınlanma Tarihi : Google News
ABD’li yazar Paul Auster hayatını kaybetti…
reklam

 

ABD’li yazar Paul Auster hayatını kaybetti…

1980’ler ve 90’larda kült statüsü kazanmış ve Avrupa’da da özellikle başarılı olan Paul Auster 77 yaşında hayatını kaybetti.

Geçen yıl, eşi ve yazar Siri Hustvedt Auster’a konulan kanser teşhisini duyurmuştu. Arkadaşı ve yazar dostu Jacki Lyden, Brooklyn’deki evinde akciğer kanserinden kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle salı günü Auster’ın öldüğünü bildirdi.

Auster, Polonyalı Yahudi göçmen bir ailenin çocuğu olarak New Jersey’deki Newark kentinde büyüdü. Columbia Üniversitesi’ne gitmek üzere New York’a taşındı. Mezuniyetinden sonra 4 yıl Fransa’da yaşayan yazar, burada yazı tarzını geliştirdi.

Babasının ani ölümünden sonra 982 yılında baba-oğul ilişkileri üzerine The Invention of Solitude’u (Yalnızlığın Keşfi) adlı kitabını yazdı.

New York Üçlemesi de dahil 34 kitabın yazarı

Auster, dedektiflik türüne felsefi bir yorum getiren, Mavi, Kahverengi, Siyah ve Beyaz adlı karanlık bir özel dedektif dörtlüsünü merkeze alan New York Üçlemesi kitapları ile tanındı. Daha sonra Timbuktu, Ay Sarayı, Şans Müziği ve Leviathan adlı kitapları yayınlandı ve  yazarın kitapları 40’tan fazla dile çevrildi.

 1995 yılında en iyi ilk senaryo dalında Independent Spirit ödülünü kazanan Wayne Wang’ın yönettiği Smoke filminin senaryosunu yazdı.

2017yılında sıradan bir insan olan Archie Ferguson’un hayatı üzerinden ABD toplumunu anlatan 4321 adlı romanını yayımladı.

Auster geçen yıl fotoğrafçı damadı Spencer Ostrander ile birlikte Amerika’daki silah şiddetine odaklanan Bloodbath Nation’ı yayımladı.

 

reklam