reklam
reklam
DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN
reklam

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKPM) Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması kararı verdi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKPM) Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması kararı verdi.
reklam

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AKPM) Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması kararı verdi.

AKPM, Osman Kavala’nın AİHM kararı gereği serbest bırakılmaması halinde Magnitsky yaptırımları uygulanması çağrısında bulundu.

ABD’de 2012 yılında yürürlüğe giren Magnitsky yaptırımları insan hakkı ihlallerine karışan herkese vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması gibi yaptırımlar öngörüyor. Bu yasaya benzer bir yasa AB tarafından 7 Aralık 2020’de uygulamaya girse de bu yaptırım sonucunu uygulama yetkisi üye ve gözlemci ülkelere ait.

AKPM tarafından Türkiye’nin AİHM hükümlerine uymakla yükümlü olduğu hatırlatılarak Kavala’nın bir an önce serbest bırakılmasının hukuk devleti ve insan haklarının korunması için zorunlu olduğu ve AİHM kararlarının uygulanması ile ilgili koşulların da iyileştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Osman Kavala’nın bir an önce serbest bırakılması için yapılan oylamaya katılan 62 üyeden 44 üye olumlu, 18 üye olumsuz oy kullandı.

Kararda Avrupa Konseyi’ne üye ve gözlemci devletler ve Avrupa Birliği’nden (AB), bu konuda Ankara ile diyaloğa geçilerek, Türkiye’de insan hakları ve hukuk devletinin korunmasının iyileştirilmesine katkı sağlayıcı önlemlerin alınması yer alıyor.

AKPM üye ve gözlemci devletlere, “Osman Kavala ve Türkiye’deki diğer politik tutukluların keyfi ve illegal biçimde özgürlüklerinden mahrum edilmesine katkıda bulunmuş polis memuru, savcı, yargıç ve diğer devlet memurlarını hedef alan yaptırımlar uygulanması” isteniyor.

Kararda, Osman Kavala’nın 1 Ocak 2024 tarihine kadar serbest bırakılmaması halinde AKPM’deki Türk heyetinin yetki belgelerinin yenilenmeyebileceği de yer alıyor. Türk heyetinde 9 AKP, 4 CHP, 2 MHP, 2 HDP ve 1 İYİ Partili vekil bulunuyor.

Avusturyalı parlamenter Petra Bayr oylama öncesi genel kurulda bir konuşma yaparak;

  “Türkiye’nin AİHM kararını yerine getirmemekte ısrar etmesinin sadece Osman Kavala ve Türkiye için değil, aynı zamanda Avrupa Konseyi için trajedi olduğunu, bir şey yapmazsak nasıl bir mesaj göndermiş oluruz? Avrupa’da politik tutuklu olduğunu kabul mü ediyoruz? İnsan hakları geçmişte mi kaldı? Ben Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nde kalmasını, uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini, bu teşkilatın değerlerine ve kendi anayasasına saygı duymasını istiyorum.”

ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi AİHM kararlarının yerine getirilip getirilmediğini denetlemekle sorumlu.

AKPM,  AİHM’nin 10 Aralık 2019 tarihli Osman Kavala’nın serbest bırakılması kararını uygulamaması nedeniyle  2 Şubat 2022 tarihinde Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatmıştı.

http://tanvakti.com

reklam