reklam
reklam
DOLAR32,2053% -0.22
EURO35,1156% -0.22
STERLIN41,0337% -0.05
FRANG35,4067% -0.62
ALTIN2.500,70% 1,40
BITCOIN66.815,151.848
reklam

Cumartesi Anneleri 76 yıl önce gözaltında kaybettirilen yazar Sabahattin Ali’yi Sordu…

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cumartesi Anneleri 76 yıl önce gözaltında kaybettirilen yazar Sabahattin Ali’yi Sordu…
reklam

Cumartesi Anneleri 76 yıl önce gözaltında kaybettirilen yazar Sabahattin Ali’yi Sordu…

Cumartesi Anneleri 933. hafta: “76 yıl önce gözaltında alındıktan sonra kaybettirilen yazar Sabahattin Ali’yi unutmadık”

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 933. haftasında  76 yıl önce gözaltında alınıp, kaybettirilen yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sordu.

Anneler, adaletsizliğin son bulması için çağrı yaptı.

Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’ndaki eylemlerinin 933. haftasında, devlet eliyle kaybedileli 76. yıl olan yazar Sabahattin Ali’nin akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, Sabahattin Ali ve tüm kayıplar için Galatasaray Meydanı’na karanfiller bıraktı.

İHD Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon üyesi Sebla Arcan’ın Cumartesi Anneleri adına açıklama yaptı.

Açıklamada;

”41 yaşındaki Sabahattin Ali, 31 Mart 1948 sabahı yurtdışına çıkmak üzere İstanbul’dan ayrıldı. Ailesi ve arkadaşları kendisinden bir daha haber alamadı. Onun akıbeti bugüne kadar karanlıkta bırakıldı.

Devletin resmi açıklaması, Sabahattin Ali Bulgaristan’a kaçarken, milli hisleri galeyana gelen bir kaçakçı tarafından öldürüldüğü yönündeydi. Ancak yakın çevresi, Sabahattin Ali’nin Kırklareli emniyetinde işkence ile sorgulanırken öldürüldüğüne ve bedeninin kaybedildiğine inandı.

Sabahattin Ali, baskıcı hükümet politikalarına muhalefet ettiği, yoksulluğu ve yolsuzluğu gündeme getirdiği için “yıkıcı propaganda” yapmakla suçlanıyordu.

Hakkında soruşturmalar açılıyor, mahkûmiyetler veriliyor, eserleri dönemin bakanlar kurulu kararıyla yasaklanıyordu. Ağır baskı altında çalışamaz, nefes alamaz hale gelmişti. Yurt dışına çıkmak istiyor ama pasaport alamıyordu. Sonunda bir kaçakçıyla anlaşarak yurtdışına çıkmaya karar verdi.

Ancak anlaştığı kaçakçı Ali Ertekin’in, dönemin haber alma teşkilatı olan MAH için çalışan bir ajan olduğunu bilmiyordu. Ertekin; onu sınırı geçeceğiz diye Kırklareli’ne götürdü. Sonrası ise bilinmezliğe terk edildi.”

dedi.

reklam